Opzeggen

Informatie over lid worden van Tweeling Alleen.
a.u.b. lezen voor registratie !
Plaats reactie
Naam Tweelingbroer: Ron
Overleden op: 08 feb 2007
Locatie: Nieuwegein
Contacteer:

Opzeggen

Bericht door Frans »

Een lid kan zijn lidmaatschap ook altijd weer opzeggen.
Dat kan door het zelf te doen in het profiel, maar ook door een bericht te sturen aan een administrator, het laatste geeft betere juridische bescherming van uw persoonsgegevens.
Daarbij hebben administrator een aantal verplichtingen, wij volgen daarin de Richtsnoeren privacy op internet van het College Bescherming Persoonsgegevens.

Daarin staat o.a. dat :
-een administrator uw opzegging niet mag weigeren.
-Alle persoonlijke informatie persoonsgegevens waarmee u als persoon kenbaar gemaakt kunt worden moet verwijdert worden. uitzondering daarop is als u zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten, dan moet deze informatie nog een jaar beschikbaar blijven voor justitie.
-u kunt een verzoek indienen om al uw berichten te verwijderen, maar beheerders zijn niet verplicht dat te doen, dit om samenhang in de onderwerpen te behouden.
-berichten waarin persoonlijke gegevens, namen, adressen, tel. nrs. e.d. over u staan moeten wel verwijderd worden.
-als een deel van uw berichten zichtbaar blijft voor leden, zal wel uw naam in die berichten vervangen worden door de naam gast. In de praktijk komt het maar zelden voor dat er iets blijft staan.
- u kunt uw berichten natuurlijk wel zelf verwijderen. tenzij deze bij overtreding van wetten en regelgeving door een administrator zijn vastgezet. dat kan gedurende 30 dagen.

Naam Tweelingbroer: Ron
Overleden op: 08 feb 2007
Locatie: Nieuwegein
Contacteer:

Re: Opzeggen

Bericht door Frans »

In lijn met de veranderingen door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) (Engels: General Data Protection Regulation (GDPR)) zal ook het bovenstaande veranderen.
In het AVG is namelijk het vergeetrecht opgenomen over informatie die tot personen te herleiden is. Namen of e-mailadressen, maar ook IP-adressen en cookies met unieke nummers zijn persoonsgegevens. Als die informatie achterhaald of irrelevant is, dan moet deze op verzoek weg.
Echter, specifiek bij forums loop je dan tegen een probleem aan dat daarmee de discussie toch een stuk verstoord wordt en onderwerpen niet meer leesbaar zijn , of het archief niet meer volledig.

Dit probleem werd bij invoering van de AVG al onderkend, en er staat dan ook bij het vergeetrecht dat het niet van toepassing is wanneer de verwerking (de publicatie dus) noodzakelijk is voor de uitoefening van het grondrecht van de uitingsvrijheid (artikel 17 lid 3 AVG). Daarmee kan een forumbeheerder dus in principe het weghalen van berichten voorkomen. De beheerder van een forum moet namelijk een archief bij kunnen houden.
Een profiel of registratie van een gebruiker valt buiten dat grondrecht en moet dus wél worden weggehaald op verzoek. 1*

In het verleden was het de gewoonte om alle berichten te verwijderen, mede omdat we bij het verwijderen van berichten van ex-leden onderwerpen tegen komen die niet meer goed te volgen zijn komen we tot de volgende acties die we zullen ondernemen als je wilt uitschrijven.
- We zullen je account en daarmee je persoonsgegevens verwijderen.
- Je privé berichten zullen gelijk met je account verwijdert worden, ze kunnen echter bij de ontvanger in de berichten box blijven staan. (net als met e-mail kan je de ontvanger niet verplichten het bericht te verwijderen)
- Als je een foto hebt geplaatst zullen we die, en de reacties daarop verwijderen.
- We zullen het onderwerp waarin je jezelf voorstelt verwijderen.
- Andere berichten blijven in principe staan, we zullen ze wel anonimiseren !, wat betekend dat we je gebruikersnaam zullen veranderen in “gast” of “anoniem”.

Dit is vooral om het forum ook na je vertrek leesbaar te houden.
De juridische onderbouwing hiervan kan je terug vinden en nalezen op: https://www.security.nl/posting/40390/J ... ijderen%3F

1*: citaat uit: https://blog.iusmentis.com/2018/04/03/g ... iscussies/

Vermelde blog pagina’s zijn van Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht

Plaats reactie