Lotgenotencontact

Contact met lotgenoten is voor tweelingen die een tweelingbroer of tweelingzus verloren hebben, een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Dat blijkt uit wat lotgenoten er zelf over vertellen, maar ook uit studies en onderzoeken.

Lotgenoten zijn nu eenmaal de enigen die het tweeling gevoel kennen, en daarin steun en herkenning kunnen geven, dat lotgenoten in de eigen omgeving zo missen.

Dat is ook de drijfveer achter Tweeling Alleen, het nut en de waarde van lotgenoten contact is voor de leden al bewezen. En is een waardevolle aanvulling op het verwerkingsproces. Lotgenoten zijn de enigen die de pijn, het verdriet, de eenzaamheid, de leegte van het verlies kunnen herkennen en begrijpen, en die weten hoe groot de impact van dit verlies is.
Naast het vinden van steun en herkenning kunnen uit het contact met lotgenoten ook nog nieuwe vriendschappen ontstaan.
Lotgenoten contact is belangrijk, maar ook geen wondermiddel dat als een pil alle problemen oplost. Want al begrijpen en herkennen wij het, niemand kan jouw tranen huilen, en niemand kan jouw pijn voor je voelen, het rouwproces is nu eenmaal een proces waar je zelf doorheen moet.

Het vinden van je eigen ik, en ontwikkelen van een eigen identiteit is niet iets wat je aan anderen kunt overlaten.

Maar lotgenoten kunnen het door ervaringen met je te delen wel makkelijker maken je weg te vinden in het leven dat door het verlies zo veranderd is, weten dat je niet de enige bent kan het makkelijker maken de situatie te accepteren. Het vertellen van jouw verhaal kan overal waar mensen willen luisteren, maar het delen in de ervaringen kan je alleen maar met lotgenoten.

Dat lotgenoten contact belangrijk is word ook bevestigd in een onderzoek door een psychosociaal therapeut, mevr. v.d. Pol die er in 2008 een afstudeerscriptie over schreef, en daarbij het internet van onschatbare waarde noemt.

Dat is dan ook wat wij in ons Forum aan lotgenoten bieden. Maar hoe belangrijk lotgenoten contact ook is, het is geen vervanging voor professionele hulpverlening, want er zijn helaas nu eenmaal lotgenoten waarvoor professionele ondersteuning noodzakelijk is.
Er zijn in het forum dan wel mensen die meer kennis van het verlies hebben dan de gemiddelde hulpverlener, maar een contactgroep voor lotgenoten is nu eenmaal geen opvangcentrum. Want de lotgenoten hebben ook zelf hun verlies te verwerken, en hun eigen gevoelens en emoties te verwerken, daar moet wel rekening mee gehouden worden.
Maar over het algemeen blijkt lotgenoten contact een waardevolle en belangrijke mogelijkheid te zijn in het vinden van heling.
Het is dan ook zeker aan te raden voor lotgenoten die op zoek zijn naar herkenning en erkenning !