Contact met Lotgenoten.
Lotgenotencontact
Contact met lotgenoten is voor tweelingen die een tweelingbroer of tweelingzus verloren hebben, een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces. Best logisch, want lotgenoten zijn nu eenmaal de enigen die het tweelinggevoel kennen, en daarin steun en herkenning kunnen geven, dat is nu net wat lotgenoten in de eigen omgeving en bij hulpverleners zo missen.
Lotgenoten zijn de enigen die de pijn, het verdriet, de eenzaamheid, de leegte van het verlies kunnen herkennen en begrijpen, en die weten hoe zwaar dit verlies is. Naast het vinden van steun en herkenning kunnen uit het contact met lotgenoten ook waardevolle vriendschappen ontstaan. Het zal je bovendien de mogelijkheid geven te ontdekken dat veel van de typische tweeling kwaliteiten in jezelf behouden zijn gebleven.
Maar belangrijker is natuurlijk wat een lotgenoot er zelf aan heeft, en wat lotgenoten er zelf over vertellen.
“Bij heel veel ervaringen en verhalen die ik al heb gelezen, heb ik soms ook het gevoel alsof ik het zelf heb geschreven”, “Alleen hier herken ik van lotgenoten hoe ik me op het moment voel”. ”Begrip en steun vind en heb ik alleen hier op het forum”. “Voor mij voelt het als een soort van thuiskomen”. ”Zelf heb ik het gevoel dat ik alleen maar hier op dit forum tweeling mag en kan zijn”.
Als lotgenoot hoef je er niet lang naar te zoeken om dergelijke uitspraken van je lotgenoten tegen te komen. Niet alleen het lezen van verhalen van lotgenoten en hun ervaringen geven de zo nodige herkenning, het voelt daarnaast ook goed om jouw verhaal en je ervaringen met anderen te delen.
“Het heeft mij een goed gevoel gegeven mijn verhaal te kunnen schrijven, ik weet dat het gelezen zal worden door mensen die het begrijpen en er steun in vinden, dat maakt het de moeite waard”.
Binnen het platform van Tweeling Alleen is het dan ook het forum dat de centrale plaats heeft voor contact met lotgenoten, en waar zij contacten kunnen leggen die ook buiten het forum tot vriendschappen kan leiden. Vooral omdat het forum voor het grootste deel is afgesloten van buitenstaanders is er al snel het gevoel van onder elkaar zijn, en deelt men meer met elkaar dan met buitenstaanders, ook meer dan met de eigen omgeving en hulpverleners. “Ik kan ze wel van alles vertellen, maar dat heeft weinig zin merk ik, ze begrijpen het toch niet”.
Het forum heeft dan ook onder lotgenoten zijn waarde wel bewezen, zoals ook een onderzoek onder lotgenoten uitwees: “Opvallend is dat allen die niet op het internet zitten (en dus geen kennis hebben van een site voor tweelingen die hun tweelingbroer of zus hebben verloren, waar ze hun verhaal kunnen vertellen, of van het forum waar ze met elkaar kunnen praten) niet de steun hebben gevonden die ze nodig hebben. De rest geeft aan door het forum ‘gered’ te zijn, eindelijk begrip en steun van lotgenoten.” * Pol, A van de (2008) Afstudeerscriptie psychosociaal therapeut. Bennekom: augustus 2008
Daarnaast organiseren wij regelmatig bijeenkomsten waar lotgenoten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen en verhalen uitwisselen, zonder en misschien doordat we er geen ‘verplichte’ gespreksonderwerpen, thema’s of een vaste agenda op na houden, ontstaat er bij de bijeenkomsten ook altijd een gevoel van onder elkaar zijn, begrijpen en begrepen worden. En is elke bijeenkomst weer anders dan de voorgaande en altijd weer de moeite waard. “ook als het al lang geleden is voelt het gewoon goed om te kunnen praten met mensen die je ook echt begrijpen”.
Het zijn niet alleen de lotgenoten zelf die enthousiast zijn over lotgenotencontact, maar ook steeds meer hulpverleners gaan inzien dat er bij dit special verlies niets zoveel herkenning geeft als het contact met lotgenoten:
“Helpen bij rouw begint niet met praten over emoties, maar met het laten vertellen van het verhaal van het verlies, dit is nodig om gevoelens op te kunnen roepen en er toegang toe te krijgen. Alles draait om herkenning van deze specifieke rouw. Zo helpt men hen het beste een gevoel van heelheid, van nieuw evenwicht te vinden in betekenisvolle relaties met anderen. Hen informeren hoe ze met lotgenoten in contact komen is heel belangrijk. Zij begrijpen elkaar. Bovendien ontstaan hier belangrijke nieuwe vriendschappen door. Het internet is hierbij van onschatbare waarde”. (v.d. Pol, 2008)